رزین اپوکسی شفاف چیست + انواع رزین اپوکسی
  • دسته بندی : مقالات
  • درتاریخ : 18 شهریور 1400
  • بدون دیدگاه
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

رزین اپوکسی شفاف چیست + انواع رزین اپوکسی

رزین‌ها به عنوان مواد شفاف و چسبنده، نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا می‌کنند و با توجه به تنوع بالای آن‌ها در طبیعت و تولیدات شیمیایی، قابلیت‌های گسترده‌ای در کاربردهای صنعتی و هنری دارند. از جمله پرکاربردترین انواع این مواد، رزین اپوکسی شفاف است که به دلیل ویژگی‌های برجسته‌ای مانند مقاومت بالا، چسبندگی قوی و انعطاف‌پذیری در شرایط مختلف محیطی، مورد توجه بسیاری از تولیدکنندگان و صنعتگران قرار گرفته است. در ادامه این مقاله، به بررسی انواع رزین اپوکسی، کاربردها و مزایای آن پرداخته و نکات مهمی را در این زمینه مطرح خواهیم کرد.

 

تلفن شرکت آرملات

 

رزین ها ماده ایی شفاف و چسبنده هستند که در صنعت کاربرد فراوانی دارند و در هر دو نوع طبیعی و مصنوعی یا شیمیایی یافت می شود که در این مقاله به آن ها اشاره خواهیم کرد و نیز کاربرد ها، ویژگی ها و هر آنچه در مورد این لازم به ذکر است را بیان خواهیم کرد.


رزین اپوکسی شفاف چیست؟

رزین اپوکسی شفاف نوعی ماده پلیمری است که در ابتدا به شکل مایع و چسبناک بوده و با گذشت زمان و در معرض گرما قرار گرفتن، به ماده‌ای سخت و مقاوم تبدیل می‌شود. این ویژگی باعث شده است که رزین اپوکسی شفاف در صنایع مختلف، از جمله ساخت قطعات دکوراتیو، پوشش‌های محافظ و کفپوش‌های صنعتی، بسیار مورد استفاده قرار گیرد. شفافیت این رزین به همراه خواص مکانیکی بالا، آن را به گزینه‌ای ایده‌آل برای کاربردهایی تبدیل کرده است که نیاز به ظاهر زیبا و دوام بالا دارند. 

 

رزین اپوکسی شفاف

 

انواع رزین اپوکسی شفاف 

این رزین‌ها در دو نوع طبیعی و مصنوعی موجود هستند و هر یک با ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود، در پروژه‌های متنوعی از جمله ساخت جواهرات، کفپوش‌های صنعتی، و پوشش‌های محافظ به کار می‌روند. در این مقاله، به بررسی انواع رزین اپوکسی شفاف، ویژگی‌ها و کاربردهای آن‌ها خواهیم پرداخت. 

 

1- رزین اپوکسی طبیعی

رزین اپوکسی طبیعی همان صمغ درخت و شیره استخراج شده از گیاهان بوده که از این درختان گرفته می شود و در موارد مختلف مورد استفاد قرار می گیرد.

 

2- رزین اپوکسی مصنوعی

نوع مصنوعی رزین اپوکسی از سنتز و همچنین فعل و انفعالات شیمیایی مواد آلی و معدنی در محیط آزمایشگاهی و کارخانجات مواد شیمیایی ساخته می شود که مرغوب ترین نوع رزین های اپوکسی مصنوعی از ترکیب دو ماده بیس فنول (Diglycidyl Bisphenol) و اپی کلروهیدرین ساخته می شود که ترکیب این دو ماده ۸۵ درصد حجم رزین را شامل می شود و ۱۵ درصد باقی مانده آن را مواد افزودنی تشکیل می دهند مانند روان کننده ها و ادتیوهایی که ویژگی های مختلف رزین را تقویت می کنند.

لازم به ذکر است که در ایران، بیشترین تولید رزین اپوکسی توسط شرکت صنایع پتروشیمی استان خوزستان انجام می شود که رزین های تولیدی این شرکت بیشتر مصارف صنعتی دارند. همچنین رزین هایی از کشور های دیگر به ایران وارد می شوند که برخی از آنها مصارف دکوراتیو دارند و برای کارهای هنری استفاده می شوند.

کاربرد رزین اپوکسی شفاف چیست؟

امروزه در بسیاری از تولیدات از رزین اپوکسی شفاف استفاده می شود که از جمله مهمترین موارد استفاده از آن می توان به گزینه های زیر اشاره کرد.

· کاربرد رزین اپوکسی مصنوعی در ساخت انواع چسب
· ساخت انواع رنگ ‌ها و براق کننده ‌ها با رزین اپوکسی مصنوعی
· کاربرد رزین اپوکسی مصنوعی در لایه های محافظ سطح
· استفاده از رزین اپوکسی مصنوعی در کارهای هنری
· ساخت قالب های مستحکم
· قالب ‌های صنعتی و کامپوزیت ها
· سامانه‌ های الکتریکی و الکترونیک
· مصارف خانگی و دریایی
· زیست ‌شناسی
· کفپوش های دکوراتیو
· کفپوش اپوکسی گرانیت
· کفپوش های صنعتی
· مصارف بیمارستانی و بهداشتی و مخابراتی
· تولید جواهر و زیورآلات مصنوعی
· عایق و پوشش صنایع دستی
· عایق بندی قطعات الکتریکی
· لایه گذاری لمینیت در صنایع کامپوزیت و فایبرگلاس
· به عنوان مواد اولیه در رنگ سازی، خمیرهای درزگیری، لعاب ها و آب بندی کننده ها

پوشش دهنده‌ کف از معروف ترین کاربرد رزین اپوکسی است که بعنوان کفپوش های اپوکسی برای کف سالن‌ ها، صنایع داروسازی، صنایع غذایی، کارخانجات تولید لوازم بهداشتی و پزشکی، صنایع الکترونیک، انبارها، پارکینگ ها و.... قابل استفاده هستند.

مراحل پخت رزین اپوکسی شفاف

 

1- زمان قابل اعمال (حالت مایع)

این مرحله به مدت زمانی گفته می شود که مخلوط رزین اپوکسی و هاردنر همچنان مایع هستند و در واقع قابلیت اجرا و اعمال به کار را دارند. کلیه اقدامات برای اعمال باید در این بازه زمانی صورت پذیرد چرا که بعد از این مدت، مواد از حالت مایع به شکل جامد در می آید و شکل قالب یا ظرفی که توی آن ریخته شده را به خود می گیرد.


2- پخت اولیه (حالت ژل)

در این مرحله مخلوط رزین اپوکسی و هاردنر شروع به سفت شدن کرده و حالت چسبناکی به خود می گیرند و دیگر قابلیت اعمالشان را از دست می دهند. پس از مخلوط نمودن رزین اپوکسی و هاردنر، مدت زمان خاصی فرصت داریم تا مواد آماده شده را بر روی سطح مورد نظر اجرا کنیم. این مدت زمان با توجه به دمای محیط و مقدار مواد مخلوط شده، متفاوت خواهد بود.

3- پخت نهایی (حالت جامد)

در این مرحله مخلوط ما کاملا به شکل جامد در آمده است. برای آن دسته افرادی که از رزین اپوکسی برای تولید قطعات اعم از صنعتی، بهداشتی، دکوراتیو و... استفاده می کنند، زمان مناسبی برای قابلیت شکل دهی و ساب پذیری است. پس از سپری شدن هفت روز مخلوط اپوکسی 95 درصد مقاومت نهایی خود را به دست آورده است. هنگامی که از رزین اپوکسی بعنوان کفپوش اپوکسی استفاده کرده ایم، پس از سپری شدن دوره هفت روزه کیوراسیون، می توانیم از کفپوش اپوکسی اجرا شده بهره برداری نماییم.

مزایای رزین اپوکسی شفاف

· مقاومت شیمیایی عالی به ویژه در محیط های قلیایی (اسیدی و بازی)
· چسبندگی بسیار خوب به سطوح مختلف
· استحکام کششی، فشاری و خمشی بسیار بالا
· پایداری ابعادی
· دوام بالا مقابل خستگی و شرایط سخت محیطی
· قابلیت پخت در دماهای مختلف

ویژگی های رزین اپوکسی شفاف کدام اند؟

برخی از ویژگی‌ های کاربردی رزین اپوکسی شفاف را در قالب نکات زیر معرفی می‌ کنیم

· نسبت به مواد شیمیایی (اسیدها، بازها، چربی ها) مقاومت خوبی دارد.
· در برابر آب و رطوبت از مقاومت بالایی برخوردار است.
· بی بو و بی مزه
· رزین اپوکسی شفاف یک عایق الکتریکی است.
· ساختار شیمیایی اپوکسی ها به گونه ای است که می توان با آن ها بسپارهای گوناگونی با خواص بسیار زیاد و متفاوت تولید کرد.
· دلیل برتری اپوکسی ها نسبت به باقی رزین ها مقاومت شیمیایی و گرمایی، چسبندگی، خواص عالی مکانیکی، و مقاومت الکتریکی آن ها است.
· در هنگام پخت در مقایسه با رزین ‌های پلی استری جمع شدگی حجمی کمتری دارد.
· حساسیت کم نسبت به دمای محیط در زمان پخت.
· این نوع رزین به علت خواص مکانیکی مناسبی که دارد و همچنین مقاومت زیادش در برابر تخریب های محیطی و مسائل بیرونی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
· رزین اپوکسی به عنوان یک رزین مقاوم و با کیفیت در صنعت لمینیت بسیار مورد استفاده است و کارآیی دارد.
· این رزین در برابر آب نیز بسیار مقاوم است.
· به دلیل نوع ساختار مولکولی رزین های اپوکسی در برابر تنش‌های حرارتی و مکانیکی مقاوم هستند.
· رزین اپوکسی یک ماده خنثی است و هیچ واکنش شیمیایی با هیچ‌ چیز نمی‌ دهد.
· رزین اپوکسی شفاف هیچ نوع حساسیتی ایجاد نمی‌ کند و بر سلامتی انسان تأثیر منفی ندارد.


تقسیم بندی رزین اپوکسی ها بر اساس شیوه خشک کردن آن

 

رزین ها را می توان از نظر شیوه های خشک کردن به دسته های مختلف تقسیم کرد که چند نمونه از آن ها را در اینجا مثال می زنیم


1- رزین هوا خشک

از نمونه های بارز رزین اپوکسی هوا خشک می توان به چسب چوب و چسب آهن اشاره کرد که در مجاورت با هوای آزاد با گذشت زمان خشک می شوند.


2- رزین گرما خشک

این نوع از رزین در مجاورت گرما، سخت شده و به مقاومت می رسد و بسیار کاربرد دارد.

 

3- رزین حساس به نوعی گاز مخصوص

نوعی از رزین ها که با اسپری کردن نوعی گاز مخصوص یا MDF 321 روی آن سخت می شود، مانند رزین حساس به اشعه فرابنفش که با تاباندن اشعه فرابنفش به سختی و مقاومت می رسد.

جمع بندی در این مقاله به معرفی رزین اپوکسی شفاف پرداختیم و نیز ویژگی ها و کاربرد های آن ها را ذکر کردیم حال برای تهیه و استفاده از کفپوش های اپوکسی، شرکت و سایت آرملات را به شما معرفی می کنیم تا بتوانید با کیفیت ترین انواع مصالح ساختمانی از جمله اپوکسی و کفپوش ها و... را از آن با قیمت مناسب تهیه کنید.

به این مطلب امتیاز دهید 0
پرینت
اشتراک گذاری:
مطالب مرتبط
دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید.
Captcha
لطفا صبر کنید...